Therapie

Soms helpt praten niet genoeg, of kun je in woorden niet omschrijven wat je van binnen voelt. Mijn manier van werken kan je helpen om verder te komen in jouw ontwikkeling. Samen gaan we kijken naar wat het beste bij je past. Ik werk vanuit drie verschillende methodieken; dramatherapie, psychodrama en voice dialogue.

Dramatherapie

“Ik laat mijn emoties nooit zien, mensen weten niet hoe ik mij écht voel.”
“Een moeilijk gesprek aangaan met mijn baas, hoe doe ik dat?”
“Ik durf geen ‘nee’ te zeggen tegen mijn vriendin, omdat ik haar niet wil teleurstellen.”

Dramatherapie is oefenen met gedrag in bijvoorbeeld een rollenspel. In de rol die je dan speelt kun je verschillend gedrag uitproberen in een zelfde situatie. Zo ervaar je wat werkt en wat juist niet. En kun je zien hoe jouw manier van reageren overkomt op anderen. Ook kunnen we met diverse oefeningen emoties verkennen, voelen en uiten.

Psychodrama

“Ik zou nog zo graag een gesprek aangaan met mijn moeder. Zij is er helaas niet meer.”
“Ik snap echt niet hoe het komt dat ik steeds in dezelfde valkuil stap.”

Met psychodrama zetten we persoonlijke situaties uit jouw leven in beeld, in plaats van er over te praten. Dit kunnen gebeurtenissen zijn uit je verleden, het heden, of die in de toekomst nog kunnen plaatsvinden.

Door het (opnieuw) ervaren van deze situaties maak je contact met gevoelens en herinneringen die er bij horen. Je krijgt inzicht in de patronen waar je steeds in terecht komt en misschien in vastloopt.
Het doel in de therapie is dat je inzicht krijgt in je patronen en deze in spel kunt veranderen. De ervaringen die je opdoet in spel neem je mee in je dagelijkse leven.
Je ervaart meer regie. En je kan keuzes gaan maken die van binnenuit komen. Niet meer ingegeven, of beheerst vanuit patronen die vroeger van dienst waren en nu niet meer voor jou werken.
Het mooie van psychodrama is dat je ook kunt starten met heel simpele uitspraken zoals:

“ik voel een drempel en ik kom er maar niet overheen”
“als ik ga voelen dan is het alsof de beerput open gaat”
“ik loop steeds maar in kringetjes rond”
“steeds als ik met hém ben, verval ik in oud gedrag”
“er zit een knoop in mijn buik”

Uitspraken die veel meer zeggen dan je denkt. Met psychodrama zetten we dit letterlijk neer op de vloer, met behulp van stoelen, kussens, of ander materiaal. Hierdoor kun je zien, ervaren en onderzoeken wat deze uitspraak voor jou eigenlijk betekent. Waar staat die drempel voor; is het de angst voor het aangaan van nieuwe dingen?
Welk oud gedrag komt er steeds naar voren in contact met jouw partner; doet hij of zij je denken aan je vader, of je moeder?
Op een speelse manier onderzoeken we samen jouw patronen, gevoelens en ervaringen. Hierdoor ontstaat inzicht en daardoor ruimte om anders te gaan reageren op situaties. Het verleden meer los te laten en regie te nemen in jouw leven nu.

Voice Dialogue, ofwel de psychologie van de ikken

Deze methodiek gaat er van uit dat je persoonlijkheid is opgebouwd uit verschillende sub-persoonlijkheden. Deze kijken allemaal op hun eigen manier naar de wereld en hebben hun eigen stem en uitstraling. Om een paar voorbeelden te noemen:

De interne criticus:
“Zal je daar wel aan beginnen? Dat lukt je toch niet.”
De pleaser:
“Ik zorg ervoor dat iedereen het naar zijn zin heeft”
De perfectionist:
“Ik weet precies hoe het moet, ik leg de lat hoog.”

Deze subpersoonlijkheden heb je gedurende je leven ontwikkeld. Ze waren noodzakelijk om je prettig en veilig te voelen. Nu schieten ze soms hun doel voorbij en houden je juist tegen om je verder te ontwikkelen.
Door met deze ‘ikken’ in gesprek te gaan, leer je ze beter kennen en krijg je inzicht in jouw eigen gedrag. Ook zie je de knelpunten waar je tegenaan loopt en leer je hoe je je gedrag kunt veranderen.

“Ik krijg steeds meer grip op al die delen van mij, waardoor ik veel meer ruimte ervaar in mezelf om te reageren zoals ik het echt wil.”

dramatherapie bij de Speelse kracht

Jij bent de regisseur van je eigen leven: wat zou je willen veranderen?

De ervaring van R.  29 jaar:

Na een zoektocht naar de juiste therapie in de GGZ, ben ik 1-op-1 dramatherapie gaan volgen bij Judith. Eindelijk een therapie die echt bij mij paste! Speels, praktisch en confronterend: ik voelde gelijk een veilige sfeer. Judith stopt niet in hokjes, maar ziet in een situatie heel snel waar niet-authentiek gedrag vandaan komt. Ze geeft je de ruimte om zelf in te zien wat je voelt, wilt en hoe je voor jezelf op kan komen. Met dramatherapie heb ik mijn weggestopte binnenwereld naar buiten kunnen halen, door deze te visualiseren. Opstellingen, tekeningen en rollenspellen lieten mij voelen waar ik eerder niet bij kon. Een geweldige vorm van therapie – ik zou hem iedereen aanraden.

Ervaringen

Bij Judith heb ik veel inzichten opgedaan. Door de oefeningen kon ik echt voelen in welk patroon ik altijd stap. En daardoor kon ik het meer gaan loslaten en veranderen.

V. 40 jaar

Judith kan goed luisteren én confronteren, dat is fijn en heb ik soms nodig. De oefeningen laten me zien hoe ik reageer en hoe het ook anders zou kunnen.

C. 52 jaar

Het werken met stoelen heeft mij positief verrast. Er is openheid en ontspanning in de therapie. Dramatherapie is waardevol en effectief.

I. 35 jaar
Ik wil meer informatie